Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Show menu

EVROPSKI PROJEKT »INTERREG – CENTINOSS«

23. 5. 2024
EVROPSKI PROJEKT »INTERREG – CENTINOSS«
(CENTer za INOvacije v Socialni oSkrbi)

Na uvodnem srečanju v Reki (HR) smo se sestali partnerji v projektu CENTINOSS, ki se osredotoča na razvoj in izvajanje novih modelov socialnovarstvenih storitev za starejše in osebe z motnjami v duševnem razvoju v Sloveniji in na Hrvaškem.Uvodna konferenca, ki je bila 26. aprila 2024 v Reki, je označila začetek izvajanja projekta »CENTINOSS – CENTER za inovacije v socialnem varstvu«, ki ga skupaj izvajajo Dom starejših občanov Kantrida Reka, Fundacija Univerze v Reki, Dom Nine Pokorn Grmovje in Univerza Alma Mater Europea pod vodstvom Primorsko-goranske županije, kot vodilnega partnerja projekta.

Glavni cilji vključujejo krepitev partnerstva med organizacijami, izboljšanje dostopnosti do storitev, vzpostavitev »Centra za socialne inovacije« za prenos dobrih praks in izobraževanje, ter razvoj novih oskrbovalnih modelov. Projekt traja od 01.03.2024 in se bo zaključil 28.02.2026.

Dom Nine Pokorn Grmovje bo v okviru projekta opremil CENTER ZA INOVACIJE (center za zagotavljanje inovativnih oblik socialnih uslug) ter uredil TERAPEVTSKI KOTIČEK za stanovalce, zaposlene ter druge obiskovalce Doma. Uredili bomo hiške za apiterapijo (terapija s čebelami), infrardečo savno ter solno terapijo (haloterapija). Terapevtski kotiček bo vplival na višjo kakovost življenja naših stanovalcev ter ostalih, ki vstopajo v njihovo življenje. To bodo prostori, kjer bodo lahko starejši in naši stanovalci preživljali čas s svojimi vrstniki ter imeli dostop do dodatnega družabnega življenja, kar je še posebej pomembno, če so drugi socialni stiki omejeni.

Hkrati se veselimo, da bomo s projektom krepili čezmejno sodelovanje med deležniki v sistemu socialnega varstva, zdravstva in sorodnih področjih za izboljšanje zdravja in kakovosti življenja starejših in oseb z duševnimi motnjami v Sloveniji, čezmejnem območju Slovenije in Hrvaške ter krepili partnerstvo in sodelovanje organizacij, ki skrbijo zanje.