Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Show menu

HORTIKULTURNE AKTIVNOSTI

21. 7. 2020

Nabiranje zelišč, sušenje in kuhanje metinega sirupa

V našem domu se ukvarjamo z gojenjem zdravilnih rastlin. Čeprav je zeliščni vrt bolj majhen, se lahko pohvalimo s pridelavo čajev in metinega sirupa. »Hvala naravi in okolju v katerem stoji naš dom .« Pravijo naši stanovalci, ki so v času širjenja okužb še posebej srečni in zadovoljni, da se lahko gibajo v okolici doma.

Ker je za to primeren čas, smo se lotili nabiranja zelišč, sušenja le teh in kuhanja metinega sirupa. Pa naj slike same več povedo. Zraven dodajam tudi recept po katerem smo pripravljali metin sirup, saj je izredno enostaven in zelo dober.

Metin sirup – sestavine:

Za 3 litre sirupa

§ 150 g mete (vključno s peclji)

§ 2 l vode

§ 2 kg sladkorja

§ 70 g citronske kisline

§ 2 žlici metine jedilne arome (ni obvezno)

 Metin sirup – postopek:

Sveže nabrano meto očistimo morebitnih smeti in živalic ter jo z nožem narežemo na trakove. Narežemo tudi metina stebla.V lonec nalijemo 2 litra vode in jo prevremo. Vre naj vsa 3 minute.  Med tem, ko se bo voda ohlajala, v njej stopimo citronko. Narezano meto damo v večji steklen kozarec in jo prelijemo s prekuhano vodo, ki naj bo še topla – ne vroča. Kozarec prekrijemo z gazo in pustimo, da se sestavine v njem namakajo 24 ur. Če kdo želi uporabiti manj citronke, lahko namesto nje doda na krhlje narezane limone.  Po 24 urah vodo z meto precedimo. Odcejeno meto ožamemo še z rokami, da iz nje potegnemo kar največ arome. Nato tekočino še enkrat precedimo skozi gazo, da bi odstranili morebitne najmanjše delce smeti. Tekočino prelijemo v večji lonec in dodamo 2 kg sladkorja. Ob rahlem segrevanju ves čas mešamo, da se sladkor popolnoma stopi. Soka ne zavremo, samo toliko, da postane topel, da se sladkor lažje topi. In sedaj imamo možnost, da s kuhanjem sirupa zaključimo in sok nalijemo v steklenice ali pa zaradi barve in malo izrazitejšega okusa, dodamo še 2 žlici metine arome, premešamo in nalijemo v steklenice. Pri nas se običajno odločimo, da nekaj steklenic naredimo v naravni barvi in nekaj v intenzivno zeleni. In sedaj še zadnji del kuhanja sirupa, ki bo poskrbel, da bo sok obstojen leto ali več. V lonec na dno položimo krpo, preko nalijemo vodo cca. 10 cm v višino in vanj naložimo steklenice s sirupom. Pustimo, da voda rahlo zavre, nato izklopimo in pustimo, da se steklenice ohladijo.