Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Show menu

Tetka jesen

13. 11. 2017

Pozdravljena JESEN!

Jesen – čas, ko se narava razkrije s svojo zadnjo lepoto. Kot, da bi mati narava celo leto varčevala za ta veliki finale. Ta letni čas odvrže vse tisto kar ne potrebujemo in nas pripravi, da bomo čez zimo zacveteli na prag pomladi.

»Ker ste pomladi pridno sejali, boste jeseni dobro želi!« nam sporoča TETKA JESEN.

Tako so se  na našem drevesu  lepo omedila jabolka, vinska trta nas je bogato obdarila z grozdjem in sedaj je njeno listje kot cvetje tisočerih barv. Koruza, fižol, buče in orehi čakajo na pridne roke naših stanovalk in stanovalcev. Jesenski kotiček v mansardi je bil kmalu zapolnjen. Ob prijetni glasbi in prepevanju starih ljudskih pesmi, smo zavihali rokave in se lotili dela. Ličkali in luščili smo koruzo, trgali in luščili fižol, trebili buče, trli orehe in pekli flancate. Dobro nam je šlo od rok, zato smo bili hitro gotovi. Seveda po opravljenem delu sledi malica. Vroč jesenski čaj, pečena jabolka in slastni flancati so zadovoljili naše brbončice.

Kaj so pa povedali stanovalci pa preberite v spodnjih zapisih.

                                                                                                                                                             Andreja Lipar   

Marija Debeljak

»Luštno je bilo !« Ob prepevanju mi je trganje fižola šlo dobro od rok. Vesela sem bila, da smo se družili ob starih kmečkih običajih.

 

Rok Prevoršek

» Ful fajn je bilo!« Stari kmečki običaji so me pritegnili. Z navdušenjem sem ličkal koruzo in trl orehe. Po opravljenem delu sem dobil čaj in slasten flancat.

 

Marjan Narberger

» Juhej, juhej!« smo vriskali in peli. Ob trenju orehov sem se spomnil, kako je včasih bilo pri kmečkih opravilih. Pečena jabolka in vroč čaj so bili nagrada za dobro opravljeno delo.

 

Jožica Žgajner

Luščila sem fižol. Malo so me boleli prsti, saj je že dolgo od tega, ko sem to delala nazadnje. Lepo mi je bilo in želim si, da bi se takšna druženja še večkrat ponovila.